sobota, 28 maja 2016

Zapiekany makaron pełnoziarnisty z twarożkiem

Zdrowy, szybki i syty obiad.




Użyłam:

  • 1/3 kostki twarożku półtłustego
  • 2 jajka
  • 5 łyżek groszku
  • 100 g makaronu pełnoziarnistego(ja wybrałam świderki)
  • cebula średnia
  • sos sojowy(ewentualnie sól, ale staram się jej nie używać)
  • pół kulki sera mozzarella
  • ziarna słonecznika
  • olej kokosowy
  • opcjonalnie jogurt naturalny oraz kiełki 
Gotuję makaron al dente oraz groszek.Smażę posiekaną cebulkę na oleju kokosowym.
Mieszam ze sobą twarożek, groszek, cebule, jajka i sos sojowy.
Nakładam makaron do naczynia żaroodpornego i zalewam masą.
Wkładam na 5 minut do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika, wyjmuję, kładę na wierzch pokrojony w plasterki ser, posypuję ziarnami słonecznika i piekę kolejne 5 minut. 

Ja podawałam z jogurtem naturalnym i kiełkami.

Myślałam, że wyjdzie mdłe, ale naprawdę dobre! Z chęcią zrobię jeszcze raz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz