Użyłam:
1. Do pulpetów:
- 430g mięsa mielonego
- 1 jajko
- łyżka curry
- łyżeczka ksylitolu
- pieprz ziołowy
- 2 łyżki otrębów
2.Do sosu
- sos sojowy
- papryka ostra
- 225g pieczarek
- 250g cebuli
- pół jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- bazylia
Zaczęłam od pulpetów - wszystkie składniki zmieszałam ze sobą i dokładnie wymieszałam. Formowałam kulki i wrzucałam na wrzącą wodę na minutkę, aż nabiorą kształtu.
Na głęboką patelnie wlewam wodę, posypuję papryką i dolewam sosu sojowego(ten ostatni zabieg był niepotrzebny, lepiej było nic nie dodawać).
Wrzucam pulpety i gotuję tak 20 minut.
Wrzucam pokrojone pieczarki i gotuję ok. 15 minut.
Ważne, żeby nie przesadzić z wodą, czekałam wieki, żeby sos odparował.
Zaprawiam jogurtem naturalnym i mąką, posypuję bazylią.
Ja jadłam pulpety z kaszą gryczaną :)
Śmiało wystarczy na 3-4 porcje.
Ja jadłam pulpety z kaszą gryczaną :)
Śmiało wystarczy na 3-4 porcje.
Ogólnie pulpety pyszne, sos bym jeszcze modyfikowała :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz