Użyłam:
- jedna średnia cebula
- 6 małych ziemniaczków
- pół małego pora
- 100 g jarmużu
- marchewka
- pietruszka
- pół cytryny
- ksylitol łyżka(może być też miód )
- przyprawy(bazylia, oregano, inne zioła)
- olej kokosowy
- opcjonalnie kabanos/chorizo
Najpierw siekam cebulę, pora, czosnek i podsmażam na oleju kokosowym w garnku, w którym będę robiła zupę przez ok. 5 minut.
Obieram ziemniaczki oraz kroję je w kostkę i dodaję do reszty, podsmażam również ok. 5 minut.
W międzyczasie przyrządzam bulion z marchewki, pietruszki, przyprawiam oraz dodaję sól morską.
Wszystko zalewam wcześniej zrobionym wywarem i gotuję aż ziemniaki zmiękną.
Następnie wsypuję pokrojony jarmuż i gotuję wszystko aż zmięknie, czyli ok. 10 minut.
Dodaję sok z cytryny i na chwilę wrzucam całą połówkę, dodaję ksylitol, ewentualnie jeszcze przyprawiam.
Zupa może zakończyć się tu - w wegańskiej wersji, ja dodałam podprażone kawałki kabanosa.
Przepis jest inspirowany innym blogiem, ale bez cytrynki i ksylitolu, musiałam jednak doprawić to inaczej, bo w ogóle mi nie smakowało.
Robiłam pierwszy raz, wyszło super, powtórzę na pewno i chyba nic nie będę zmieniała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz