czwartek, 2 czerwca 2016

Babeczki pieczarkowe

Szybkie, proste i zdrowe :) Świetnie nadaje się na box do pracy, szkoły.




Użyłam:
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 6 pieczarek
  • 2 łyżki serka wiejskiego
  • plasterek sera fety
  • przyprawy (bazylia, oregano)
  • sos sojowy
  • słonecznik do posypania

Pieczarki trę na tarce na małych oczkach i wrzucam na rozgrzaną patelnie(bez tłuszczu) z cebulką. Podlewam wodą, ok. pół szklanki i czekam aż odparuje. Mieszam ze sobą jajka, serek wiejski, ser feta skrojony w kostkę, pieczarki z cebulą, przyprawiam i dodaję trochę sosu sojowego do osolenia.
Rozgrzewam wcześniej piekarnik do 190 stopni i piekę przez 20 minut w foremkach do babeczek. Ja użyłam silikonowych.
Ważną uwagą jest to, aby odsączyć pieczarki, a serek dodać bez serwatki, żeby babeczka miała odpowiednią konsystencję. Trzeba również poczekać do porządnego ostygnięcia przed wyjęciem z foremki :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz